Olemme ihmiskuntana tulleet hyvin pitkälle, mitä teknologiaan tulee. Etenkin 1980-luvulta lähtien asiat ovat kehittyneet lujaa vauhtia, ja tästä voidaan kiittää eritoten tietokonetta ja internetiä. Erilaisia työtehtäviä tehostetaan ja nopeutetaan myös automaation avulla. Teimme ilmiöstä pienen analyysin ja listasimme toiminnot, joissa muutokset näkyvät selkeimmin.

 

Työnteko on kehittynyt hurjasti jo nyt

Pieni katsaus lähihistoriaan osoittaa jo sen, että tapamme tehdä töitä on muuttunut valtavasti. Esimerkiksi kommunikointi on nopeampaa sähköpostien avulla ja useimmissa yrityksissä käytetään jonkinlaisia tietojenkäsittelyohjelmia helpottamaan liiketoimintaa. Teknologian käyttö on entistä helpompaa sekä edullisempaa, ja monimutkaisempiakin laitteita voi nykyään hyödyntää omassa tekemisessä.

 

Moni onkin nykyaikana miettinyt, tarvitaanko tietyillä aloilla toimivia työntekijöitä enää lainkaan; esimerkiksi asiakaspalvelijat, kirjanpitäjät, kääntäjät kuuluvat näihin ryhmiin. Ihmistä tuskin pystytään kokonaan korvaamaan, eikä se aina ole tarkoituskaan, vaan näillä toiminnoilla on tehostettu omaa työskentelyä.

 

Digitalisaatio osana arkea

Työtoiminnan lisäksi digitalisaatio ja teknologian kehitys näkyvät myös arkisissa askareissa. Monen iloksi ja toisten harmiksi esimerkiksi pankkipalveluiden käyttö vaatii usein älypuhelimen käyttöä. Pitkään on puhuttu myös mm. vanhustenhoidon kehittämistä digitaalisempaan suuntaan Suomen pitkien välimatkojen sekä hoitohenkilökunnan vähenemisen myötä pienemmillä paikkakunnilla.

 

Kaupankäynti verkon kautta on sekin yleistynyt, ja tavaran kuin tavaran saa kotiin kuljetettuna parilla painalluksella. Tavaroiden myyminenkin käy yksityishenkilöiltä sujuvasti eri nettisivustoilla tai vaikkapa ihan Facebookissa. Erityisesti koronaepidemian aikana verkko-ostosten teosta tuli suosittua. Joudumme siis varmasti jokainen käyttämään teknologiaa jossain vaiheessa elämäämme, siltä on tänä päivänä vaikeaa välttyä.

 

Siivousala yksi selkeimmistä esimerkeistä

Siivousalalla toimivat ihmiset ovat varmasti tietoisia siitä, miten omaa tekemistä voi helpottaa teknologian avulla. Enää ei tarvitse luudalla lakaista lattioita, vaan isommatkin hallit ja kerrostalot voidaan siivota erilaisten koneiden avulla. Jopa ikkunan pesua varten on omat robottinsa, ja onpahan näitä siivoamiseen tarkoitettuja koneita tarjolla yksityishenkilöillekin kodin siivoamista helpottamaan. Täysin automaattista siivoaminen ei ainakaan vielä ole, vaan ihmisiä tarvitaan edelleen käyttämään näitä koneita.

 

Pakkaaminen helpottuu vannekoneiden avulla

Tavaroiden pakkauksessa hyödynnetään koneita melkeinpä alusta loppuun asti. Aikaa säästyy esimerkiksi vanteutuskoneiden avulla, sillä nämä laitteet sitovat vanteen paketin ympärille hetkessä ja toimivat hyvin etenkin suuria pakkausmääriä käsitellessä. Monipuoliset vannekoneet voidaan nykypäivänä valmistaa yksilöllisesti yrityksen tarpeisiin, jolloin pakkaaminen tai niputtaminen käy entistäkin tehokkaammin.

 

Automatisoitu taloushallinto ja asiakaspalvelu

Taloushallinto sekä asiakaspalvelu ovat vuosien varrella muuttuneet nimenomaan automatisaation myötä. Erilaiset taloushallinto-ohjelmat hoitavat laskennan ja laskutukset melkeinpä itsekseen helpottaen näin yrityksen toimintaa. Numeroiden pyörittely ohjelmilta sujuu vaivatta, mutta kommunikointia sekä tulevaisuuden näkymien analysointeja varten ihmisiäkin kyllä tarvitaan.

 

Moni varmasti on verkossa surffatessaan törmännyt erilaisiin asiakaspalveluchatteihin, joissa kysymyksiin vastaa ns. botti eli robotti. Vaikka onkin kätevää saada vastaus omaan kysymykseen välittömästi, ei robotin tarjoama palvelu aina ole niin toimiva – etenkin jos oma kysymys poikkeaa hieman yleisimmistä tiedusteluista.

 

Tulevaisuuden itseohjautuvat autot

Miltäpä näyttää sitten teknologian tulevaisuus? Itseohjautuvat autot ovat puhuttaneet jo vuosikausia. Itse asiassa jo 80-luvun futuristisissa elokuvissa kuvattiin lentäviä autoja, ja kukapa tietää, ehkäpä nekin ovat todellisuutta lähitulevaisuudessa.

 

Itseohjautuvia autoja on otettu kokeiluun ympäri maailmaa, ja ne ovat toimineet yllättävän hyvin, koska suuremmilta kaaoksilta on ainakin tähän asti säästytty. Euroopan parlamentin tiedotteessa povataan jopa onnettomuuksien vähenemistä itseohjautuvien autojen myötä, sillä suurin osa liikenneonnettomuuksista tapahtuu inhimillisen virheen takia. Älähän siis ihmettele, jos ensi kerralla taksin kyytiin istuessa kuljettajan paikalla ei näykään ketään!